שאלות בנושא קרן השתלמות
האם המעביד חייב לתת לי קרן השתלמות?
הבמגזר הציבורי נקבעת זכותו של העובד לקרן השתלמות בהסכם קיבוצי. במקרה זה חובה על המעביד לתת את הקרן לעובדיו בהתאם להוראות ההסכם הקיבוצי. במקומות עבודה שבהם לא קיים הסכם קיבוצי או צו הרחבה בעניין זה, ההחלטה אם לתת לעובד קרן השתלמות נתונה למשא-ומתן בין העובד למעביד.
מי יכול לפתוח קרן השתלמות לעצמאים?
קרן השתלמות במעמד עצמאי יכול לפתוח רק מי שיש לו הכנסה מעסק או ממשלח יד. על מנת להתקבל כעמית בקרן השתלמות יש להציג בעת פתיחת הקרן אישור עוסק מורשה, או הכנסות מעסק או משלח יד.
האם ניתן להמשיך להפקיד לקרן השתלמות אם הגיע המועד לפדיון?
ניתן להמשיך ולהפקיד לקרן ההשתלמות גם לאחר הגיעה לתום תקופת החסכון, כל עוד לא התבצעו משיכות מהקרן. מרגע משיכת הכספים הראשונה, הפקדות נוספות יקבלו את הותק של ההפקדה הראשונה שלאחר המשיכה, יופקדו בקופה חדשה.
מה עדיף, לחסוך בקרן פנסיה או בקרן השתלמות?
מדובר בשני מסלולי חסכון שונים שלכל אחד מהם מטרה משלו ויתרונות מס משלו, כך שעדיף לחסוך בשני המסלולים גם יחד.
איזה יתרון יש לחסכון בקרן השתלמות על-פני תוכניות חסכון אחרות?
הפרשת המעביד לקרן השתלמות, בגבולות התקרה שנקבעה לעניין זה, פטורה ממס, אף שהיא מגיעה בסופו של דבר לכיסו של העובד. זהו יתרון עצום על-פני כל תוכנית חסכון אחרת, והוא הולך וגדל ככל שגדל שיעור המס השולי החל על העובד. במדרגה העליונה, שבה חל על העובד מס שולי של 48%, כל שקל שמופקד בקרן השתלמות שקול, מבחינת העובד, לכמעט שני שקל ברוטו. בנוסף לכך, הרווח הנצבר על כספי החיסכון בקרן השתלמות (בגבולות התקרה) פטור ממס, בשונה ממרבית אפיקי החיסכון וההשקעה האחרים, שהרווח הריאלי בהם חייב במס החל מתחילת שנת 2003.
מה ההבדל בין קרן השתלמות וקופת גמל?
קרן השתלמות הינה אפיק חיסכון קצר טווח. קופות גמל הינן אפיקי חיסכון לטווח הארוך אשר ניתן לקבלן כקצבה בגיל הפרישה.
שאלות בנושא קופת גמל
מהי קופת גמל?
קופת גמל היא מכשיר חסכון לטווח בינוני או ארוך. לכל עמית בקופת גמל חשבון נפרד בו נרשמות: הפקדותיו לחשבון, משיכותיו ממנו, הרווח (או ההפסד) על השקעתו בקופה ודמי הניהול הנגבים מחשבונו. כספי קופת הגמל מושקעים בהשקעות בהתאם להסדר התחוקתי (פרוט להלן). התשואה מחולקת בין עמיתי הקופה באופן יחסי לחלקם בנכסי הקופה
האם אני יכול לבחור את הקופה באופן אישי, או שעליי להפקיד לקופה שנבחרה ע"י המעסיק?
חשוב לדעת כי “חוק הגמל” שחוקק בשנת 2005, נותן בידי העובד השכיר, את הזכות הבחירה באפיק החיסכון המתאים ביותר לצרכיו, כמו גם את הגוף המנהל המועדף עליו.
מהן הטבות המס להן זוכה עמית שכיר בהפקדותיו לקופת גמל?
מועד ההפקדה העמית נהנה מזיכוי ממס (הקטנת סכום המס לתשלום בתלוש השכר), בעד סכום שאינו עולה על 7% מההכנסה המזכה של השכיר, עד “תקרת ההכנסה המזכה”, העומדת בשנת 2008 על 7,400 ₪ לחודש. ההפקדה המירבית עליה יינתן זיכוי ממס הינה 518 ₪ לחודש. סכום הזיכוי ממס שווה ל- 35% מההפקדה הנ”ל, סך 181 ₪ לחודש.חשוב להגדיש כי חלק המעביד שהופקד, עד לתקרה הקבועה בחוק, אינו חייב במס בידי העובד במועד ההפקדה, בעוד שלמעביד הוא מוכר כהוצאה מלאה לצרכי מס.
איך אדע כי הקופה אינה "משחקת" בכסף בצורה מסוכנת? האם יש פיקוח על ההשקעות שמבצעת קופת הגמל?
תקנות קופות הגמל מסדירות מינויים של דירקטוריון וועדת השקעות לכל חברה מנהלת כולל תנאי הכשירות הנדרשת מהחברים. הדירקטוריון וועדת ההשקעות נושאים באחריות לפעילות הקופה ומתווים את מדיניות ההשקעות שלה.
בתקנות קופות הגמל נקבעו כללי מסגרת להשקעת קופות הגמל, חלק ההוראות נוגעות למגבלות יציבות וחלקן מטילות מגבלות על השקעה בצדדים קשורים וכדומה. עמית יכול לבחור את אופי הקופה המתאימה לו ע”י בחירה בקופה מתמחה או במסלול השקעה מתמחה התואם את העדפותיו.
בתקנות קופות הגמל נקבעו כללי מסגרת להשקעת קופות הגמל, חלק ההוראות נוגעות למגבלות יציבות וחלקן מטילות מגבלות על השקעה בצדדים קשורים וכדומה. עמית יכול לבחור את אופי הקופה המתאימה לו ע”י בחירה בקופה מתמחה או במסלול השקעה מתמחה התואם את העדפותיו.
מדוע גובים ממני אותם דמי ניהול בין אם הקופה מרוויחה (הרבה או מעט) ובין אם היא מפסידה?
שיטת גביית דמי הניהול שנקבעה היא בשיעור קבוע מיתרת הצבירה בקופה ואינה תלויה בתשואת שהניבה הקופה. קופת גמל משמשת כאפיק השקעה לטווח בינוני או ארוך הפתוח לציבור הרחב. בהתאם לכך נקבעה שיטת גביית דמי ניהול אחידה ופשוטה המובנת לכל עמיתי קופות הגמל. קיים חשש כי גביית דמי ניהול בשיעור יחסי לתשואת הקופה עלולה לתמרץ מנהל תיקים לקחת סיכונים גדולים יותר מאלו שהוא לוקח בשיטה של דמי ניהול קבועים. אף על קרנות נאמנות נאסר לגבות דמי ניהול כפונקציה של רווחי הקרן ואף נאסר על מנהל תיקים להתנות את שכרו ברווחי הלקוח מהתיק.
מה ההבדל בין קרן השתלמות וקופת גמל?
קרן השתלמות הינה אפיק חיסכון קצר טווח. קופות גמל הינן אפיקי חיסכון לטווח הארוך אשר ניתן לקבלן כקצבה בגיל הפרישה.
באיזה מקרים נוספים ניתן למשוך כספים מהקרן קודם שמלאו שש שנים לפתיחתה?
גבר שהגיע לגיל 65 ואשה שהגיעה לגיל 60 רשאים למשוך כספים לאחר שלוש שנות חברות גם שלא לשם השתלמות מקצועית. שאירים של עובד שנפטר רשאים למשוך את הכסף שנצבר לזכותו ללא תלות בזמן שחלף מתחילת החברות בקרן.
מחפשים את הפתרון המושלם ביותר עבורכם, עבור העסק או המשפחה?
השאירו פרטים ונתחיל במסע המשותף